Traductor

Navega

Ruta núm.1: Serralada de Marina

Inici: Esglèsia de Sant Pere de Reixac.
Final: Jaciment Ibèric de les Maleses.

Al llarg del temps em volgut retrobar-nos amb la natura, i viure l'experiència de trepitjar les passes de la història. És increible la sensació de fer una troballa al bell mig d'un bosc o un cim: monuments del prehistòric, dels romans, dels ibers,...


Avui vull dedicar un espai a les rutes, començant per la més propera a mi, que és la de la Serralada de marina. És interessant si vius per Montcada i coneixes per exemple les Maleses què és un jaciment iber important per al poble i no sols això, també dins la història.

Dins aquesta ruta tenim dos intineraris diferents: 1) De sant Pere de Reixac fins al jaciment iber de les Maleses i l'altre 2)De Montigala a Sant Jeroni de la Murtra.

Primer de tot he de dir que només he fet el primer recorregut que va fins el jaciment, l'altre m'era desconegut completament, però d'aquí poc el vull fer sols que no m'agafa de passada.

LA VALL DE REIXAC
1. L'itinerari comença a l'esgléssia romànica de Sant Pere de Reixac i una de les més ben conservades que tenim aquí Montcada i que es troba a 191 m. d'altitud. Podrem tenir una agradable i panoràmica visió del Vallés i un dels atractius del camí.

L'esglèsia: Consagrada al 1048, d'origen romànic i ubicada a damunt d'un turó. Té dues naus i un absís quadrangular coronada per un campanar de teulat pla. Al costat hi ha un cementiri i la rectoria. Es pot arribar perfectament en cotxe ja que hi ha un aparcament. Hi trobem la talla de fusta de la Mare de Déu de Reixac.

2. Després d'arribar a l'esglèsia avançárem fins la FONT DELS CAÇADORS passant per la font dels AVALLANERS. S'ha de seguir un camí marcat per fites verdes i franges grogues on trobarem arbres com el pi blanc, l'lazina o el marfull. Només porta aigua si ha plogut sinó ens quedem amb el paratge ombrívol. Durada: 20 minuts.

3. Cap al cim de Pi Candeler o turó de les Maleses. Una fita marcada en color groc ens indicará que anem pel bon camí cap a les Maleses. Trobarem molts matolls al llarg del camí.
Localització: Montcada i Reixac, Badalona i Sant Fost de Campsentelles.
Situació: 461m.
Durada 40 minuts.

4.Poblat Iber de les Maleses. Té una extensió de 1000 m2 i ens mostra les diferents restes d'un poblat iber i les més antigues del segle III a.C. Trobarem els murs que formaven les cases i alguns elements de l'interior d'aquestes com ara llars de foc, de forma circular.


LES MALESES

Aquest és un dels jaciments ibers més antics ja que data del segle III a.C. Mai s'ha sapigut amb exactitud què és el que els hi va passar a aquests homes i dones. Algunes teories parlen d'un enfrontament amb els romans o que van fugir i se'n van endur la majoria de coses que tenien en aquest lloc i per això no s'ha pogut extreure tant com voldríem.

Segons alguns arqueòlegs, van habitar aquest jaciment quasi un segle (fins el segle II a.C), però repentintimanent l'abandonaren com he comentat abans. La hipotesi més problable és la de l'atac romà que els va fer fugir, pe`ro no s'he sap del cer ja que encara s¡hi esta exacavant i n'hi ha aspectes de la seva història que encara estan per descobrir.

Els seus dominis i influència arribaren a la costa. Juntament amb aquest jaciment trobem el poblat de PuigCastellar.

S'hi voleu fer un cop d'ull a algunes de les troballes més fascinants d'aquest jaciment, sols teniu que visitar el museu de les Maleses que es troba a la Casa de la Vila, al carrer major de Montcada i Reixac (prop de la comisaria de policia i en front d'un pont per on passa el tren).

No hay comentarios:

Publicar un comentario